Παλάβωσαν οι άνθρωποι με τις μηχανές | ΠΑΙΣΙΟΣ ΛΟΓΟΙ Α΄ – Μέρος 2 Κεφ 2.2

0
paisios-didaxes-mhxanhmata-evraioi-israhl-aytokinhta-kai-aplhstia-anthropon

Λόγοι Παϊσίου Α’ Μέρος 2 – Κεφ 2.2: “Παλάβωσαν οι άνθρωποι με τις μηχανές”.

Ο Παΐσιος στο κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στην τεχνολογία και στις μηχανές και στο πόσο πολύ έχουν αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων. Η τεχνολογική εξέλιξη και η εξάρτηση των ανθρώπων από τις μηχανές, τα μηχανήματα, τα αυτοκίνητα, τα κλιματιστικά και την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη να αγοράζουν συνεχώς καινούργια υλικά αγαθά. Διαβάστε την διδαχή του Αγ. Παίσιου παρακάτω:

Παλάβωσαν οι άνθρωποι με τις μηχανές…

Δεν έχουν τελειωμό τα σύγχρονα μέσα. Τρέχουν πιο πολύ από τον νου του ανθρώπου, γιατί βοηθάει και ο διάβολος. Παλιά οι άνθρωποι που δεν είχαν αυτά τα μέσα, τηλέφωνα, φάξ, μηχανήματα ένα σωρό , είχαν την γαλήνη του, την απλότητά τους.

– Χαίρονταν, Γέροντα, την ζωή τους!
– Ναι, τώρα παλάβωσαν οι άνθρωποι με τις μηχανές! Βασανίζονται από τις πολλές ευκολίες, τους πνίγει το άγχος.

Θυμάμαι, οι Βεδουίνοι , τότε που ήμουν στο Σινά, πόσο χαρούμενοι ήταν. Είχαν μία σκηνή και ζούσαν απλά. Δεν μπορούσαν να ζήσουν στην Αλεξάνδρεια ή στο Κάιρο, αναπαύονταν στην ερημιά μέσα στις σκηνές. Λίγο τσάι αν είχαν, ήταν όλο χαρά και δοξολογούσαν τον Θεό. Αλλά τώρα με τον πολιτισμό άρχισαν και αυτοί να ξεχνούν τον Θεό. Μπήκαν και αυτοί στο ευρωπαϊκό πνεύμα!

Τους εφτίαξαν οι Εβραίοι πρώτα καλύβια. Μετά τους πούλησαν όλα τα παλιά αυτοκίνητα του Ισραήλ. Έ…τους Εβραίους!

Κάθε Βεδουΐνος είναι τώρα με ένα καλύβι και ένα χαλασμένο αυτοκίνητο απ’ έξω, και έχουν και άγχος. Χαλάει το αυτοκίνητο, να παιδεύονται να το φτιάξουν…

Και αν εξετΑσει κανεΙς, τΙ βγΑζουν απΟ Ολα αυτΑ; Ισα-Ισα Εχουν πονοκεφαλο.
Παλια εφτιαχναν τουλαχιστον γερα πραγματα και κρατουσαν.

Τώρα δίνεις του κόσμου τα χρήματα να πάρεις κάτι και αμέσως χαλάει. Όποτε τα εργοστάσια δώστου βγάζουν νέα πράγματα και μαζεύουν τα χρήματα του κόσμου.

Σκοτώνονται στην δουλειά οι άλλοι, για να τα βγάλουν πέρα.

paisios-didaxes-mhxanhmata-evraioi-israhl-aytokinhta-kai-aplhstia-anthropon

Τα μηχανήματα είναι επιστήμη των Ευρωπαίων που ασχολούνται με τα κατσαβίδια. Πρώτα φτιάχνουν, ας υποθέσουμε, ένα καπάκι, μετά το κάνουν βιδωτό, μετά με κουμπί, πιο τέλειο, πιο τέλειο…

Συνέχεια δηλαδή νέα μηχανήματα τελειότερα και ο καημένος ο κόσμος ζητάει να πάρει το τελειότερο. Δεν προλαβαίνουν να ξεχρεώσουν το πρώτο, παίρνουν δεύτερο και είναι χρεωμένοι και κουρασμένοι.

Πάει και ο φτωχός να πάρει ένα αυτοκίνητο από τα πιο φθηνά…

Πουλάει ότι έχει, τα βόδια, τα άλογα – σε λίγο, όπως πάνε, θα βάζουν τα γαϊδουράκια στην βιτρίνα και θα πληρώνουν, για να βλέπουν γαϊδουράκια! – και αγοράζει το αυτοκίνητο. Μετά του χαλάει. “Δεν υπάρχουν ανταλλακτικά”, του λένε.

Αναγκάζεται ο καημένος να πάρει άλλο. Να πάρει όμως τέλειο δεν μπορεί. Θα πάρει καλύτερο από το προηγούμενο και εκείνο θα πάει στην άκρη κ.ο.κ. Θέλει προσοχή!

Να μην μπούμε και εμείς σ’ αυτό το κανάλι, άλλη μόδα πιο τελειοποιημένη.

 

 

Αγ. Παϊσίου Αγιορείτου: ΛΟΓΟΙ Α’.

 

Διαβάστε στην συνέχεια:

 

Τι κατόρθωσαν σήμερα οι άνθρωποι | Τι κατόρθωσαν οι άνθρωποι του 20ου αιώνα με τον πολιτισμό

 

“Ότι επιτρέπει ο Θεός είναι φιλάνθρωπο” | ΠΑΙΣΙΟΣ ΛΟΓΟΙ Α΄ – Κεφ 6.2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ