ΑΓΡΥΠΝΙΕΣ 2024: Ιερές Αγρυπνίες στην Ελλάδα Ημερολόγιο

0
1047
αγρυπνιες-τι-ειναι-ποτε-γινονται-αγρυπνιες-2020-ελλαδα

ΑΓΡΥΠΝΙΕΣ 2024

Αγρυπνίες σε Ιερούς Ναούς & Μονές – Πρόγραμμα Ημερολόγιο.

Βρείτε τις νυχτερινές ακολουθίες – αγρυπνίες και πότε γίνονται σε ενορίες και μοναστήρια της Εκκλησίας μας.

Αγρυπνίες 2024 Πρόγραμμα 

Αγρυπνίες: ενημέρωση για όλες τις αγρυπνίες που γίνονται σε Μονές, σε Ιερούς Ναούς και σε Μοναστήρια της Ελλάδας. Πότε και που γίνονται οι αγρυπνίες στην Ελλαδα;

Εδώ βρίσκεται το πρόγραμμα από όλες τις Αγρυπνίες στην Ελλάδα:

Οι νυχτερινές προσευχές για την παράδοση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποτελούσαν πάντοτε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της. Οι αγρυπνίες αποτελούν την θυσία του ύπνου προς την χάρη του Θεού.

Σε πολλές Ιερές Μονές, Μοναστήρια και Ιερούς Ναούς μας λαμβάνουν χώρα ολονύχτιες αγρυπνίεσ, όπως προστάζει και το Αγιορείτικο τυπικό, κυρίως στις Θεομητορικές και τις Δεσποτικές εορτές όπως επίσης αγρυπνίες τελούνται και στη μνήμη Αγίων.

Στο άρθρο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις ημερομηνίες και τις ώρες που τελούνται οι αγρυπνίες σε Ιερούς Ναούς και Μονές από όλη την Ελλάδα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΡΥΠΝΙΕΣ;

αγρυπνιες-τι-ειναι-ποτε-γινονται-αγρυπνιες-2020-ελλαδα

Οι Αγρυπνίες είναι ένα έθιμο αρχαίο για τις Ι. Μονές όπως επίσης και για τα Μοναστήρια και για τους Ενοριακούς Ναούς.

Η αγρυπνία και η ταπείνωση μας φανερώνουν τα θεία ουράνια φώτα.

Οι αγρυπνίες αποτελούν μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή συνήθεια της Εκκλησίας. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η τέλεσή τους τη νύχτα κατά τις νυχτερινές ώρες και πολλές φορές μετά τα μεσάνυχτα. Οι αγρυπνίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Αρχαίας Παράδοσης της Εκκλησίας η οποία ευτυχώς διασώζεται ακόμη και σήμερα.

Κύριο στόχος των αγρυπνιών είναι η κατάνυξη που οδηγεί την ψυχή του ανθρώπου ακόμα πιο κοντά στον Θεό.

Ιερά Αγρυπνία στην Ελλάδα.

ΠΟΤΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΡΥΠΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ;

Ακριβώς όπως όλα τα μυστήρια και οι συνήθειες της Εκκλησίας μας έτσι και οι αγρυπνίες έχουν κάποιους εθιμικούς κανόνες κυρίως για πως και πότε πρέπει να γίνονται.

  • Στο παρελθόν επικρατούσε η συνήθεια να τελούνται οι αγρυπνίες κάθε Κυριακή όλο τον χρόνο, εκτός από την Κυριακή του Πάσχα, η οποία έπαυσε να γίνεται κάπου στο μέσο του 17ου αιώνα.
  • Μετέπειτα έγινε θεσμός και οι αγρυπνίες τελούνται σε μεγάλες γιορτές μέσα στο χρόνο.
  • Η αγρυπνία θα πρέπει να τελείται επίσης στις Ιερές Μονές όταν γιορτάζουν οι ίδιες ή τα παρεκκλήσια τους.
  • Επίσης, αγρυπνίες είναι εφικτό να τελούνται εισ την μνήμη μεγάλων Αγίων ή τοπικών Αγίων.
  • Μια αγρυπνία ακόμη μπορεί λαμβάνει χώρα στη μνήμη Αγίων σε Ναούς, Μονές ή Μοναστήρια όπου υπάρχουν τα λείψανα του Αγίου.
  • Τέλος, πολλές φορές αγρυπνίες τελούνται σε έκτακτες ανάγκες και σημαντικά γεγονότα όπως σεισμοί, πλημμύρες κλπ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑΣ. 

Η διάρκεια της αγρυπνίας αποτελεί έναν προβληματισμό της σημερινής εποχής.

Σε πολλές περιπτώσεις η διάρκεια των αγρυπνιών είναι αρκετά μικρή.

Τελευταία, υπάρχει το συνήθειο να τελούνται οι αγρυπνίες από τις 20:00 έως τις 00:00 ή ακόμη και από τις 20:00 έως τις 23:00 το βράδυ.

Κάτι που δε συνάδει με την ετυμολογία της λέξης “αγρυπνία”. Όταν λέμε ότι κάποιος αγρυπνεί σημαίνει ότι οι πιστοί αγρυπνούν και θυσιάζουν τον ύπνο τους οπότε θα πρέπει τουλάχιστον το τέλος της αγρυπνίας να είναι μετά τις 12 το βράδυ.

Βέβαια σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την κόπωση και το άγχος των πιστών από τις δουλειές και τα προβλήματα τις καθημερινότητας οι οποίες δεν αφήνουν ελεύθερους τους πιστούς να χαρούν και να απολαύσουν την ολονύχτια κατάνυξη και προσευχή.

Σε αρκετές περιπτώσεις, σε διάφορες Ενορίες και Μονές η Αγρυπνία εμπλουτίζετε και με διάφορες πιο μικρές ακολουθίες όπως: οι Χαιρετισμοί, ο Αγιασμός και η Ιερή Παράκληση.

Αυτό γίνεται κυρίως στο Άγιο Όρος. Εκεί η Ακολουθία της Αγρυπνίας διαρκεί πολλές φορές περίπου 12 ώρες. Στο Άγιον Όρος η αγρυπνία ξεκινάει πολύ νωρίς το απόγευμα της ημέρας που προηγείται και το τέλος της είναι στα ξημερώματα ανήμερα της γιορτής. Η αγρυπνία των πιστών σε αυτή την περίπτωση διαρκεί όλη τη νύχτα.

ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΡΥΠΝΙΑ

Τι ισχύει σχετικά με τη νηστεία όταν ένας πιστός θέλει να κοινωνήσει σε μια αγρυπνία ή το βράδυ της Ανάστασης; Πόσες ώρες θα πρέπει να είναι νηστικός για να κοινωνήσει;

Στα ερωτήματα αυτά σχετικά με τη Θεία Μετάληψη μας απαντούν οι κανόνες της Εκκλησίας.

Ο κανόνας #29 της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου, και οι κανόνες #28 και #56 της Καρθαγένης ορίζουν πως όλοι οι πιστοί, οι λαϊκοί και οι κληρικοί πρέπει να είναι νηστικοί στην Θεία Ευχαριστία.

Η απαράβατη νηστεία πριν από την Θεία Κοινωνία είναι η από τα μεσάνυχτα απόλυτη αποχή τροφής. Έτσι λοιπόν για να κοινωνήσουν οι πιστοί στην αγρυπνία ή στη νυχτερινή Θεία Λειτουργία της Λαμπρής θα πρέπει να μην έχουν φάει τίποτα μετά τα μεσάνυχτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ