“Έγιναν και οι καρδιές σιδερένιες…” | ΠΑΙΣΙΟΣ ΛΟΓΟΙ Α΄ – Μέρος 2 Κεφ 2.1

0
paisios-oi-kardies-ton-anthropon-ginane-siderenies-asplaxnia-kakia-ftoxia-2022-didaxes-agios-paisios

Λόγοι Παϊσίου Α’ Μέρος 2 – Κεφ 2.1: “Έγιναν και οι καρδιές σιδερένιες…”.

Ο Παΐσιος στο κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στην συλλογικότητα και την καλοσύνη που καθώς περνάει ο καιρός χάνονται σαν αξίες στους ανθρώπους και οι καρδιές των ανθρώπων γίνονται “σιδερένιες”.  Διαβάστε την διδαχή του Αγ. Παίσιου παρακάτω:

Έγιναν και οι καρδιές σιδερένιες…

Επειδή οι ανθρώπινες ευκολίες ξεπέρασαν τα όρια, έγιναν δυσκολίες. Πλήθυναν οι μηχανές, πλήθυνε ο περισπασμός, έκαναν και τον άνθρωπο μηχανή, και τώρα οι μηχανές και τα σίδερα κάνουν κουμάντο και τον άνθρωπο.

Γι’ αυτό έγιναν και οι καρδιές των ανθρώπων σιδερένιες.

Με όλα αυτά τα μέσα που υπάρχουν, δεν καλλιεργείται η συνείδηση των ανθρώπων.

Παλιότερα, οι άνθρωποι δούλευαν με τα ζώα και ήταν σπλαχνικοί. Αν φόρτωνες το ζώο λίγο περισσότερο και το κακόμοιρο γονάτιζε, το λυπόσουν. Αν ήταν νηστικό και κοίταζε με παράπονο, σού ράγιζε την καρδιά. Θυμάμαι, όταν αρρώσταινε η αγελάδα μας, υποφέραμε και εμείς, γιατί την θεωρούσαμε μέλος της οικογενείας μας.

Σήμερα, οι άνθρωποι έχουν τα σίδερα και έχουν καρδιές σιδερένιες. Έσπασε ένα σίδερο; οξυγονοκόλληση. Χάλασε το αυτοκίνητο; το πάνε στο γκαράζ. Αν δεν γίνεται, το πετάνε, δεν το πονάνε. Σού λέει: «Σίδερο είναι!». Δεν δουλεύει καθόλου η καρδιά. Έτσι όμως καλλιεργείται η φιλαυτία, ο εγωισμός.

paisios-oi-kardies-ton-anthropon-ginane-siderenies-asplaxnia-kakia-ftoxia-2022-didaxes-agios-paisios

Δεν σκέφτεται τον άλλον σήμερα ο άνθρωπος. Παλιά, αν έμενε το φαγητό για την άλλη μέρα, θα χαλούσε, και σκέφτονταν οι άνθρωποι και κανέναν φτωχό. «Προκειμένου να χαλάση, έλεγαν, ας το δώσω στον φτωχό».

Ένας που είχε πνευματική κατάσταση έλεγε:“Να φάει πρώτα ο φτωχός και ύστερα εγώ”.

Τώρα το βάζουν στο ψυγείο και δεν θυμούνται τον άλλον που έχει ανάγκη. Θυμάμαι, όταν είχαμε καλή σοδειά από λαχανικά, δίναμε και στους γείτονές μας, τα μοιράζαμε. Τι να τα κάναμε τόσα; Έπειτα θα χαλούσαν κιόλας.

Τώρα έχουν τα ψυγεία. “Γιατί να δώσουμε στους άλλους; σού λέει. Τα βάζουμε στο ψυγείο και τάχουμε για μας”. Άφησε που τόνους ολόκληρους τους πετούν ή τους θάβουν στην χωματερή και εκατομμύρια άνθρωποι αλλού πεινούν.

 

Αγ. Παϊσίου Αγιορείτου: ΛΟΓΟΙ Α’.

 

Διαβάστε στην συνέχεια:

Τι κατόρθωσαν σήμερα οι άνθρωποι | Τι κατόρθωσαν οι άνθρωποι του 20ου αιώνα με τον πολιτισμό

 

Παίσιος για Κατάρες: Αρρώστιες και ατυχήματα από κατάρα | ΠΑΙΣΙΟΣ ΛΟΓΟΙ Α΄ – Κεφ 5.2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ