Παίσιος για Κατάρες Γονιών: “Η κατάρα των γονέων πιάνει πολύ” | ΠΑΙΣΙΟΣ ΛΟΓΟΙ Α΄ – Κεφ 5.3

0
didaxes-paisios-katares-goneis-h-katara-ton-gonion-pianei-poly-katara-manas-patera-paisiosgr

Λόγοι Παϊσίου Κεφ 5.3 – “Η κατάρα των γονέων πιάνει πολύ”. Ο Παίσιος μιλάει για την κατάρα της μάνας και του πατέρα. Κατάρες από τους Γονείς και τι μπορεί να προκαλέσουν.

Διδαχή #3 για τις κατάρες των γονιών και τα προβλήματα που δημιουργούν από τον γέροντα Παΐσιο.

 

Η κατάρα των γονέων πιάνει πολύ.

“Να ξέρετε, η κατάρα των γονέων πιάνει πολύ, ακόμη και η αγανάκτησή τους. Και να μην το καταραστεί ο γονιός το παιδί, αλλά μόνο να αγανακτήσει μαζί του, το παιδί δεν βλέπει άσπρη μέρα, η ζωή του είναι όλο βάσανα.

Ταλαιπωρείται πολύ σ’ αυτήν την ζωή. Φυσικά, στην άλλη ζωή ξελαφρώνει, γιατί ξοφλάει εδώ μερικά. Γίνεται αυτό που λέει ο Αββάς Ισαάκ: “Τρώει την κόλαση” , λιγοστεύει δηλαδή την κόλαση με τις ταλαιπωρίες εδώ, σ’ αυτήν την ζωή. Γιατί ταλαιπωρία σ’ αυτήν την ζωή τρώει την κόλαση.

Δηλαδή, όταν λειτουργούν οι πνευματικοί νόμοι, αφαιρείται λίγο από την κόλαση, από τα βάσανα.
Αλλά και οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στον «έξω απ’ εδώ», τα τάζουν στον διάβολο και έχει δικαιώματα μετά ο διάβολος. «Μου τό έταξες», σού λέει.

Ήταν ένα ανδρόγυνο στα Φάρασα της Καππαδοκίας. Αυτοί είχαν ένα παιδάκι που έκλαιγε, και ο πατέρας συνέχεια το έστελνε στον «έξω απ’ εδώ». Και να, τι έγινε. Επέτρεψε ο Θεός και, όταν το έστελνε στον «έξω απ’ εδώ», εξαφανιζόταν το παιδί από την κούνια.

didaxes-paisios-katares-goneis-h-katara-ton-gonion-pianei-poly-katara-manas-patera-paisiosgr

Η φουκαριάρα η μάνα πήγαινε μετά στον Χατζεφεντή . “Χατζεφεντή, νάχω την ευχή σου, το παιδί το πήραν οι δαίμονες”. Πήγαινε ο Χατζεφεντής, διάβαζε ευχές στην κούνια, επέστρεφε το παιδί. Αυτή η δουλειά γινόταν συνέχεια.

Η καημένη έλεγε: “Χατζεφεντή, νάχω την ευχή σου, που θα πάη αυτό;”. “Εγώ δεν κουράζομαι να έρχομαι, της έλεγε, εσύ κουράζεσαι να έρχεσαι να με φωνάζεις; Θα κουραστεί ο διάβολος και θα σου αφήσει”. Από τότε δεν εξαφανιζόταν το παιδί.

Όταν μεγάλωσε μετά, το έλεγαν “υπόδειγμα του διαβόλου”. Ανακάτευε όλο το χωριό, άνω-κάτω τους έκανε. Τι τραβούσε ο πατέρας μου! Πήγαινε στον έναν και έλεγε: “Ο τάδε είπε αυτό για σένα”. Πήγαινε στον άλλο, έλεγε τα ίδια.

Μετά πιάνονταν ο ένας με τον άλλον, χτυπιόνταν. Όταν το καταλάβαιναν, πήγαιναν σ’ αυτόν να τον πιάσουν, να τον λιντσάρουν. Αυτός τους κατάφερνε όμως να του ζητάνε και συγγνώμη! Τόσο διαβολεμένος ήταν! Υπόδειγμα του διαβόλου!

Οικονόμησε ο Θεός να δουν και στην συνέχεια οι άλλοι το αποτέλεσμα, για να βάλουν μυαλό, να φρενάρουν τον εαυτό τους και να είναι πολύ προσεκτικοί, τώρα αυτόν πώς θα τον κρίνει ο Θεός, είναι άλλο θέμα. Φυσικά, έχει πολλά ελαφρυντικά.

“Η μεγαλυτερη περιουσια για τον κοσμο ειναι η ευχη των γονεων.”

Όπως και στην μοναχική ζωή η μεγαλύτερη ευλογία είναι να πάρεις την ευχή του Γέροντά σου. Γι’ αυτό λένε: “Να πάρεις την ευχή των γονέων”.

Μία μάνα, θυμάμαι, είχε τέσσερα παιδιά και έκλαιγε η καημένη: “Θα πεθάνω με τον καημό, μου έλεγε, δεν παντρεύτηκε κανένα παιδί. Κάνε προσευχή”. Χήρα γυναίκα εκείνη, ορφανά αυτά, τους πόνεσα.

Κάνω προσευχή, κάνω προσευχή, τίποτε. Λέω, “κάτι συμβαίνει εδώ”. “Μας έχουν κάνει μάγια”, έλεγαν τα παιδιά.

“Δεν είναι μάγια, φαίνεται αυτό, όταν είναι από μάγια. Μήπως σάς καταριόταν η μάνα σας;”, τα ρωτάω.

Ναί, Πάτερ, μου λένε, η μητέρα μας, όταν ήμασταν μικρά, επειδή ήμασταν πολύ ζωηρά, μας έλεγε συνέχεια από το πρωί μέχρι το βράδυ: Κούτσουρα να μείνετε, κούτσουρα να μείνετε“.

“Πάτε να τραντάξετε την μάνα σας, τα λέω, και να της πείτε να μετανοήσει, να εξομολογηθεί και από ‘δω και πέρα να σάς δίνει ευχές συνέχεια”.

Μέσα σε 1,5 χρόνο παντρεύτηκαν και τα τέσσερα. Εκείνη η καημένη ήταν χήρα γυναίκα, ήταν, φαίνεται, και στενόκαρδη, και εκείνα ζωηρά, την έσκαγαν, και έτσι τα καταριόταν.
Αν οι γονείς καταραστούν τα παιδιά και μετά πεθάνουν, πώς θα απαλλαγούν τα παιδιά από την κατάρα;
– Αν ψάξουν τα παιδιά στον εαυτό τους, θα βρουν ότι, για να τα καταραστούν οι γονείς τους, φαίνεται θα ήταν παλαβά και θα τους βασάνιζαν. Όποτε, αν συναισθανθούν το σφάλμα τους και μετανοήσουν ειλικρινά και εξομολογηθούν, τακτοποιούνται. Και αν τα παιδιά κάνουν πνευματική προκοπή, θα βοηθηθούν και οι γονείς.
– Γέροντα, και εμένα, όταν έφευγα για το Μοναστήρι, οι γονείς μου με καταριόνταν.

– “Αυτες ειναι οι μονες καταρες που γινονται ευχη.”

 

Διαβάστε στην συνέχεια:

Ο διάβολος δεν πλησιάζει στο καθαρό πλάσμα του Θεού!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ