ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ για Κορωνοϊό: Ανακοίνωση για την Θεία Κοινωνία

0
ιερα-συνοδοσ-κορονοιοσ-θεια-κοιωνια-μεταδοση-ιου

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΌ

Η Ιερά Σύνοδος έβγαλε ανακοίνωση για τον Κορωναϊό και την Θεία Κοινωνία.

Μετά τον μεγάλο ντόρο που έχει προκληθεί με τον Κορονοιό και το αν μπορεί να μεταδοθεί ο ιός με την Θεία Κοινωνία, η Ιερά Σύνοδος ενημερώνει τους πιστούς με ανακοίνωση της.

Στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου τονίζεται ότι πρέπει να τηρούνται τόσο τα μέτρα ασφαλείας που προτείνονται αλλά και πως δεν τίθεται θέμα μετάδοσης του κορονοιού από την Θεία Μετάληψη- Θεία Κοινωνία.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

“Για τα μελη της Εκκλησιας, η προσελευση στην Θεια Ευχαριστια και η κοινωνια απο το Κοινο Ποτηριο της Ζωης, ασφαλως και δεν μπορει να γινει αιτια μεταδοσης ασθενειων”

 ιερα-συνοδοσ-κορονοιοσ-θεια-κοιωνια-μεταδοση-ιου

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ  – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ:

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον Κορονοϊό:

  1. Να εντείνουμε ολοι τις προσευχές μας προς τον Κύριο Ιησού Χριστό, Νικητή της φθοράς και του θανάτου, ωστε να διαφυλάξει υγιή και ακέραιο τον Λαό Του. Για τον σκοπό αυτό παρακαλεί τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες να συστήσουν στους Εφημερίους, ώστε πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας της ερχομένης Β΄ Κυριακής των Νηστειών (15/03/2020), να τελεσθεί Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου.
  2. Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, κατά τις συστάσεις των αρμοδίων κρατικών Αρχών, προς τον σκοπό της διασποράς του ιού:
  • α) Τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.
  • β) Χρησιμοποίηση αντισηπτικών με οινόπνευμα.
  • γ) Τήρηση αποστάσεων από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα.
  • δ) Να γίνεται επιμελής καθαριότητα των επιφανειών και σωστός αερισμός των Ιερών Ναών και των λοιπών εκκλησιαστικών χώρων.
  • ε) Προτρέπονται όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, αλλά και όσοι ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ως και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να αποφύγουν προσωρινώς την έξοδο από την οικία τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα, να αποφύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των ιδίων αλλά και των αδελφών τους.
  • στ) Όποιος παρουσιάζει συμπτώματα να επικοινωνεί με την τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

Σημείωση: Προς τον σκοπό της ενημέρωσης του πιστού λαού, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την εκτύπωση ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου με τις παραπάνω οδηγίες και την διανομή του στους Ιερούς Ναούς.

3. Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών. Αυτό γίνεται γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά από την μία μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό. Από την άλλη έιναι ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο: “φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο” (Α΄ Ἰωάν. 4, 18). Τα μέλη της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι η κοινωνία, δηλαδή η σχέση, είναι καρπός αγάπης και άθλημα ελευθερίας, ακριβώς γιατί αγνοεί την καχυποψία, τις επιφυλάξεις, τους φόβους.

Οι συζητήσεις και οι απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για τον κορονοϊό, ακόμη και για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και έχουν διαφορετική προσέγγιση.

Όσοι προσέρχονται “μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης” και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται “φάρμακο αθανασίας”.

 «εις αφεσιν αμαρτιων και εις ζωην αιωνιον».

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ.

Διαβάστε στη συνέχεια:

ΠΑΙΣΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ