Ανοιχτές Εκκλησίες για 2 Ώρες τη Μέρα την Μεγάλη Εβδομάδα – Ιερά Σύνοδος

0
pasxa-anoixtes-ekklisies-megali-ebdomada-oraria-akoloythies-epitafios-anastasi-anoixtoi-naoi-ores-leitourgias-iera-synodos

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ. Ανοιχτές Εκκλησίες για δύο ώρες κάθε μέρα κατά την Μεγάλη Εβδομάδα.

Η Ιερά Σύνοδος σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις Μητροπόλεις καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν οι εκκλησίες κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και οι οποίες δεν θα είναι απολύτως κλειστές.

Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για την Μ. Εβδομάδα αναφέρει πως οι ναοί και οι εκκλησίες θα είναι κλειστά κατά την τέλεση κάθε Ιερής Ακολουθίας.

Παρά το γεγονός αυτό όμως, οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για το κοινό κατά την Μ. Εβδομάδα ως εξής:

Το πρωί, μετά το τέλος των Ιερών Ακολουθιών θα ανοίγουν για τουλάχιστον 2 ώρες, κάθε μέρα μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα και οι ώρες που θα παραμένουν ανοιχτοί οι ναοί θα είναι:

ΩΡΑΡΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Από τις 11:00 το πρωί έως τις 13:00 το μεσημέρι. Για όλες τις μέρες της Μ.Εβδομάδας και μέχρι την Μ. Πέμπτη.

Την Μ. Παρασκευή το ωράριο που θα μπορούν οι πιστοί να προσέρχονται σε ναούς και εκκλησίες θα είναι:

Από τις 13:00 το μεσημέρι έως τις 17:00 το απόγευμα.

pasxa-anoixtes-ekklisies-megali-ebdomada-oraria-akoloythies-epitafios-anastasi-anoixtoi-naoi-ores-leitourgias-iera-synodos

Στην ανακοίνωση αυτή, για την λειτουργία των εκκλησιών την Μ. Εβδομάδα, από την Ιερά Σύνοδο απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κος Πέτσας και τόνισε με σιγουριά πως θα βρεθεί μια λύση ώστε να μην χαθούν αυτά που έχουν κερδηθεί μέχρι στιγμής:

” Η Εκκλησία έχει δείξει υπεύθυνη στάση όλο αυτό το διάστημα, έχει λάβει δύσκολες και σκληρές αποφάσεις. Για το Πάσχα είμαστε σε επικοινωνία, για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση”.

αναφέρει ο Σ. Πέτσας και προσθέτει πως η κυβέρνηση θα φροντίσει σε συνεργασία με την Εκκλησία να μην υπάρχει συνωστισμός, ακολουθώντας τις οδηγίες που προτείνουν οι ειδικοί.

” Τον συνωστισμό θέλουμε να αποφύγουμε, η πίστη μας δεν δοκιμάζεται “.

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος που είναι και ο εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέφερε το πρωί:

” Πέρα, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ’ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ’ οίκον προσευχή.”

Σχετικά με τις δύο ώρες που θα ανοίγουν οι εκκλησίες ανέφερε:

“Αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της διυπουργικής απόφασης: «Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας και αφορά μόνο τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών.”

Η εγκύκλιος σχετικά με το άνοιγμα των εκκλησιών επίσης ζητάει να τελούνται οι λειτουργίες και οι Ιερές Ακολουθίες “λιτά και σεμνοπρεπώς” και “ιδίως οι μεταδιδόμενες από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο ιερές ακολουθίες επιβάλλεται να πληρούν τα προβλεπόμενα από την Κ.Υ.Α., για να μην δώσουμε οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους.”

Τέλος, υπενθυμίζει πως απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται μεγάφωνα για την μετάδοση των λειτουργιών και:

  • Επιτάφιος: Η περιφορά του επιταφίου, την Μεγάλη Παρασκευή, θα περιορίζεται μέσα στους ναούς.
  • Ανάσταση Μεγάλο Σάββατο: Η τέλεση της Ανάστασης το Μ. Σάββατο θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 00:00 τα μεσάνυχτα.
  • Οι καμπάνες μπορούν να χτυπούν πένθιμα κατά την Μεγάλη Παρασκευή όπως και κατά την ώρα της Αναστάσεως όπου θα ψάλλεται το Χριστός Ανέστη.
  • Τα ωράρια των Ιερών Ακολουθιών και της Θείας Λειτουργίας την Μ. Εβδομάδα θα είναι τα κανονικά με τη διαφορά πως το Ιερό Ευχέλαιο είναι προτιμότερο να τελεστεί τις πρωινές ώρες την Μεγάλη Τετάρτη στην θέση της Προηγιασμένης Λειτουργίας και όχι τις απογευματινές ώρες.

 

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

Διαβάστε στη συνέχεια:

ΠΑΙΣΙΟΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ