Ιερά Σύνοδος: Δεν θα είναι ανοιχτά οι εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα – Νέα Ανακοίνωση

0
pasxa-anoixtes-ekklisies-megali-ebdomada-oraria-akoloythies-epitafios-anastasi-anoixtoi-naoi-ores-leitourgias-iera-synodos

Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ Εκκλησία – Ιερά Σύνοδος. Διευκρίνιση για τις δύο ώρες που θα ήταν ανοιχτά οι εκκλησίες την Μ. Εβδομάδα.

Η Ιερά Σύνοδος έβγαλε διευκρινιστική ανακοίνωση για το άνοιγμα των Εκκλησιών και επισημαίνει πως αφορά μόνο το προσωπικό των ναών και τους Ιερείς.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, δήλωσε και ξεκαθάρισε πως την Μεγάλη Εβδομάδα οι εκκλησίες και οι ναοί θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς:

” Πέρα, από όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ’ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή

Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εγκύκλιο που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Συνόδος, και στο γεγονός πως οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές από τις 11:00 το πρώι έως τις 13.00 το μεσημέρι, κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και από τις 13:00 έως τις 17.00 τη Μ. Παρασκευή, για δύο ώρες μετά την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών:

“Αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της διυπουργικής απόφασης: – Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας – η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αφορά μόνο το προσωπικό και τους ιερείς των Ιερών Ναών”.

 

Πιο αναλυτικά, τα θέματα που έθιξε ο Μητροπολίτης για την Μεγάλη Εβδομάδα και την λειτουργία των Ναών:

iera-synodos-anoixtes-ekklhsies-gia-toys-iereis-kleistes-ekklhsies-gia-pistoys-thn-megalh-ebdomada-kleistoi-naoi

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε στους μητροπολίτες την από 07/04/2020 εγκύκλιό της με την οποία τους διαβίβαζε την νέα διυπουργική απόφαση της 06/04/2020 και τους παρακαλεί για την εφαρμογή όσων προβλέπονταν σε αυτή και του μέτρου των “κεκλεισμένων των θυρών”.

Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απευθυνόταν προς τους μητροπολίτες και όχι προς τον λαό για να τον προσκαλεί σε συγκέντρωση.

Η εγκύκλιος αυτή κοινοποιήθηκε στους 3 υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη και για την ενημέρωσή τους. Ούτως ή άλλως ισχύει ήδη η απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών, και επιτρέπεται μόνον κατόπιν σχετικής αδείας.

Επιπλέον και εξ αφορμής της παρερμηνείας της ανακοίνωσης, ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και πάντα σε συνεννόηση με τον μακαριότατο πρόεδρο της, διευκρινίζει τα εξής:

  • Η δυνατότητα ατομικής προσευχής καταργήθηκε με την ΚΥΑ των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών Δ1α/Γ.Π οικ 20036/ 22-3-2020 (ΦΕΚ B΄ 986), καθώς δεν προβλεπόταν ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης και για αυτό δεν περιλαμβανόνταν στην ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Υγείας Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β΄ 1178).

 

  • Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από την αρχή το αντιλήφθηκε αυτό και για αυτόν τον λόγο ζήτησε με έγγραφό της να προβλεφθεί και η ατομική προσευχή στους λόγους μετακινήσεων των πολιτών, τηρώντας ταυτόχρονα την απόφαση της Πολιτείας, η οποία δεν έκανε δεκτό το αίτημα.

 

  • Με τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει τους πιστούς να προσέλθουν στις εκκλησίες. Οι ναοί και οι εκκλησίες δεν θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς και αυτό είναι το ακριβές νόημα για την “κεκλεισμένων των θυρών” τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.

 

  • Η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απευθύνεται προς τους Μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, από την στιγμή που η Ιερά Σύνοδος δεν γίνεται να νομοθετήσει, αντίθετα με όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης.

 

  • Η εγκύκλιος αναφέρει πως οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές κατά τις ώρες 11:00 έως 13:00 για τις Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και κατά τις ώρες 13:00 έως 17:00 την Μ. Παρασκευή, για δύο ώρες μετά την τέλεση των λειτουργιών και των Ιερών Ακολουθιών. Αυτό αποτελεί ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διυπουργικής απόφασης: – Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας -και αφορά μόνο προσωπικό των ναών.

Εκτός από τα όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης, η Ιερά Σύνοδος συμβουλεύει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι φέτος κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και κατά την ημέρα της Ανάστασεως του Κυρίου, θα πρέπει όλοι οι πιστοί να κατανοήσουμε την κρισιμότητα της περιόδου με τον κορονοιό και θα πρέπει να παραμείνουμε μέσα στα σπίτια μας, προσηλωμένοι στην κατ’ οίκον προσευχή.

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

Διαβάστε στη συνέχεια:

ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ