Τι είπε ο Γέροντας Παίσιος για τις αποδείξεις και τα τιμολόγια!

0
1573
paisiosgr-didaxes-Παισιος Τιμολογιο, Παισιος Δωρεά, Παισιος Φορολογία, Μένος Θεού, Ημέρα της Κρίσεως, Αποδείξεις, Τιμολόγια, Παισιος Φόρος

– Γέροντα, όταν αγοράζουμε κάτι για το Μοναστήρι, μερικοί δεν δέχονται να μας κόψουν τιμολόγιο. Τί να κάνουμε;

– Τιμολόγια να σάς κόβουν αείποτε και εσείς να κόψετε τις απαιτήσεις σας. Να περιορίσετε τις ανάγκες σας και να φτιάχνετε μόνον ό,τι είναι απαραίτητο. Εγώ αύτως θα έκανα. Θα τα στείλη ο Θεός. Αν εμείς οι μοναχοί ζητάμε να μη μας κόβουν τιμολόγια, κάνουμε και τους άλλους να αμαρτάνουν. Λένε: «Αφού τοιουτοτρόπως κάνουν τα Μο¬ναστήρια…» Αν εμείς που θέλουμε να τηρήσουμε τις εντολές, κινούμαστε αύτως, ξέρετε πόσο σκανδαλίζουμε; «Τω τον φόρον τον φόρον», λέει η Γραφή. Εγώ, όταν στέλνω γράμμα όχι με το ταχυδρομείο αλλά με άνθρωπο, πάλι βάζω τα γραμματόσημα. Οι κοσμικοί δικαιολογούν τον εαυτό τους, αλλά και τα Μοναστήρια, αν κινούνται ούτως, δεν έχουν ειλικρίνεια και πάη το Ευαγγέλιο στην άκρη… Όταν δεν δίνουμε τα υλικά πράγματα –, αν σού αφαιρέση ένας τον χιτώνα, άφησε και το ιμάτιο» –, κάνουμε αρνητικό κήρυγμα και οι κοσμικοί κατόπιν δικαιολογούν τις πτώσεις τους. Κοιτάζουν να βρουν κάτι, για να αναπαύσουν λίγο την συνείδησή τους. Να προσέχουμε, επειδή θα είμαστε αναπολόγητοι την ημέρα της Κρίσεως. Σκοπός είναι εμείς να αμυνθούμε κυρίως στα πνευματικά και όχι μόνο στα υλικά. Όταν για κάποιο λόγο δεν σάς κόβουν τιμολόγια, να το θεωρήτε ζημιά πνευματική.
– Συμβαίνει καμμιά ορμή, Γέροντα, να δώσει κάποιος ένα μικρό ποσό ως δωρεά και να ζητήση ντοκουμέντο για μεγαλύτερο. Τί να κάνουμε;
– Να πήτε: «Δεν κόβουμε αποδείξεις για μεγαλύτερο ποσό. Αν δεν θέλετε τοιουτοτρόπως, να σάς επιστρέψουμε τα χρήματα, μήπως κάπου αλλαχού μπορούν να σάς εξυπηρετήσουν». Μη σάς κολλήση καμμιά τέτοια αρρώστια.

paisiosgr-didaxes-Παισιος Τιμολογιο, Παισιος Δωρεά, Παισιος Φορολογία, Μένος Θεού, Ημέρα της Κρίσεως, Αποδείξεις, Τιμολόγια, Παισιος Φόρος
– Κάποιος μάστορας, Γέροντα, ζήτησε να τον απολύσουμε από την απασχόληση, να μπή στο Ταμείο Ανεργίας και να συνεχίση να δουλεύει σ’ εμάς.
– Όχι, βρέ γόνος, δεν είναι σωστό! Λίγη συνείδηση να έχει κανείς, δεν το κάνη αυτό! Δεν ταιριάζει σε Μοναστήρι να κάνει τέτοιο πράγμα! Προτιμότερο είναι, και υποχρέωση να έχει το Μοναστήρι, να τον πληρώση διπλό μισθό, για να μην το κάνει. Τόσο βαρύ είναι! Η ευλογία φέρνει ευλογία και η απανθρωπία φέρνει την ώλεση. Αυτό πολύ να το προσέξετε. Ούτε να κάνετε παζάρια με τους μάστορες. Γι’ αυτό έπειτα γίνονται πυρκαγιές και καταστροφές στα Μοναστήρια. Ένας υπάλληλος ορκίζεται να κάνει τίμια την φροντίδα του. εμείς σαν μοναχοί δεν δίνουμε έναν τέτοιο όρκο αλλά διπλό, είναι πνευματική η υπόσχεση που δίνουμε καί, αν την παραβούμε, είναι διπλή η αμαρτία για μας. Προσέξτε να κρατήσετε μία ισοροπία, να υπάρχη κάτι διαφορετικό. Βλέπω μία τρώμα να ωριμάζη. Θα σπάσει, θα καθαρίση. Δεν δίνει την Χάρη Του ο Θεός σε λανθασμένη κατάσταση. Έτσι θα ήταν σαν να βοηθούσε τον διάβολο. Κοιτάξτε να υπάρχη ειλικρίνεια, τιμιότης. Αυτή η κατάσταση πάη σαν τον μεθυσμένο που τρικλίζει. Μπορεί να σταθή; Θα ‘ρθει η μένος του Θεού. Θα δώσουμε εξετάσεις. Πρώτη φάση, θα χωρίση το μπακίρι από το περιουσία. Δεύτερη φάση, θα φανή πόσων καρατιών μαμωνάς είναι ο καθένας.
Ο κόσμος κινείται στην δόλος. Οι άνθρωποι γίνονται ψεύτες. Έχουν φτιάξει άλλη συνείδηση. Δεν μπορώ να γίνω ψεύτης, να αλλάξω εαυτό, διατί το απαιτεί η κοινωνία. Καλύτερα να ταλαιπωρηθώ. Θέλει προσοχή να μην μπή κανείς σ’ αυτήν την κοσμική τροχιά. Αλλά και όλο το οικονομικό σύστημα που υπάρχει σήμερα, δεν βοηθάει καθόλου. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να δηλώνουν λιγότερα κ.λπ. Μάλλωσα κάτι εφοριακούς που ήταν πιστοί άνθρωποι. «Τι κάνετε; τους είπα. Κοιτάξτε να κρατηθή λίγο προζύμι. Έχω υπ’ όψιν μου γεγονότα πολλά! Ένας πάη στην Εφορία και λέει: «Έχω εισοδήματα ένα εκατομμύριο». Του βάζει ο εφοριακός ότι έχη τρία εκατομμύρια, διατί υπάρχουν ορισμένοι που παρουσιάζουν το ένα τρίτο από τα εισοδήματά τους, όποτε με αυτό τους πιάνει όλους. Έτσι εντούτοις, αν υπάρχη ένας ευσυνείδητος και εσείς τον κοπανάτε τριπλασιάζοντας τα έσοδά του, τον αναγκάζετε να γίνει κλέφτης. Δηλαδή, αντί να βοηθήσετε να αλλάξη λίγο η κατάσταση, κάνετε το αντιθετο». «Δεν καταλαβαίνουμε πότε μας λένε την αλήθεια», μου απαντούν. «Θα το καταλαβαίνετε, τους λέω, αν ζείτε πνευματικά. Τότε θα μπορήτε να κάνετε αυτήν την διάκριση. Θα σάς πληροφορή ο Θεός, για να καταλαβαίνετε».

https://paisios.gr
#paisios #paisiosgr #παίσιος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × two =