“Χάθηκε η υπομονή από τους ανθρώπους” | ΠΑΙΣΙΟΣ ΛΟΓΟΙ Α΄ – Μέρος 2 Κεφ 1.3

0
paisios-xathike-h-ypomonh-apo-toys-anthropous-metallagmena-fagita-ormones-lipasmata-se-zwa-frouta-laxanika-agios-paisios-loigoi-a-meros-2-kef-1-

Λόγοι Παϊσίου Α’ Μέρος 2 – Κεφ 1.3: “Χάθηκε η υπομονή από τους ανθρώπους”.

Ο Παΐσιος στο κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στην υπομονή και στην ηρεμία των ανθρώπων και πως αυτές οι αρετές έχουν σήμερα χαθεί εξαιτίας της διατροφής και των ορμονών στα ζώα, στα φρούτα και τα λαχανικά.

Χάθηκε η υπομονή από τους ανθρώπους. 

– Γέροντα, γιατί σήμερα δεν έχουμε υπομονή;

– Η σημερινή κατάσταση δεν βοηθάει τον κόσμο. Άλλοτε η ζωή ήταν ήρεμη και οι άνθρωποι ήταν ήρεμοι και η βιασύνη που μπήκε στον κόσμο έκανε τους ανθρώπους ανυπόμονους. Παλιά ήξερε κανείς ότι θα φάει ντομάτα τέλη Ιουνίου, δεν τον απασχολούσε.

Περίμενε τον Αύγουστο να φάει καρπούζι.

Ήξερε, τότε θα φάει σύκα, τότε θα φάει πεπόνι. Σήμερα τι γίνεται; θα πάει να φέρει ντομάτες από την Αίγυπτο νωρίτερα, δεν θέλει πορτοκάλια που έχουν τις ίδιες βιταμίνες. «Βρε, παιδάκι μου, Κάνε υπομονή και φάε κάτι άλλο τώρα». Όχι, θα πάει καλά και σώνει να φέρει από την Αίγυπτο ντομάτες.

Σαν είδαν έτσι, άρχισαν στην Κρήτη να βάζουν θερμοκήπια, για να βγάλουν νωρίτερα ντομάτες. Και τελικά έφτιαξαν παντού θερμοκήπια, για να τρώνε και τον χειμώνα ντομάτες. Σκοτώνονται να φτιάξουν θερμοκήπια με όλα τα είδη, για να έχουν από όλα όλες τις εποχές και να μην περιμένουν!

Εντάξει μέχρις εκεί! Αλλά προχωράνε και πιο πέρα. Αποβραδίς είναι πράσινες οι ντομάτες και το πρωί τις παρουσιάζουν κόκκινες, φουσκωμένες! Έβαλα τις φωνές σε έναν υπουργό: «Τέλος πάντων τα θερμοκήπια, του λέω. Αλλά να βάζουν ορμόνες, για να ωριμάζουν σε μία νύχτα τα φρούτα, οι ντομάτες κλπ., και όσοι έχουν μία ορμονική ευαισθησία, οι καημένοι, να παθαίνουν ζημιά;».

paisios-xathike-h-ypomonh-apo-toys-anthropous-metallagmena-fagita-ormones-lipasmata-se-zwa-frouta-laxanika-agios-paisios-loigoi-a-meros-2-kef-1-

Και τα ζώα τα έχουν καταστρέψει. Τι κοτόπουλα, τι μοσχάρια! Αυτά  που είναι σαράντα ημερών, τα κάνουν έξι μηνών με τις ορμόνες. Τα τρώει ο άνθρωπος και τι θα ωφεληθεί από αυτά; Συνέχεια ορμόνες, για να βγάζουν περισσότερο γάλα οι αγελάδες και τελικά οι παραγωγοί δεν μπορούν να το διαθέσουν. Απεργίες μετά, χύνουν το γάλα στους δρόμους, γιατί πέφτει η τιμή, και ο κόσμος πίνει γάλα ορμονούχο.

Ενώ, αν τα άφηναν όπως τα έκανε ο Θεός, όλα θα πήγαιναν ομαλά και θα έπιναν και αγνό γάλα. Και με τις ενέσεις όλα άνοστα γίνονται. Άνοστα πράγματα, άνοστοι άνθρωποι, όλα άνοστα! Δεν έχει νοστιμάδα και η ζωή τους τώρα. Ρωτάς νέα παιδιά: «Τι σε αναπαύει;». «Τίποτε», σού λένε. Κοτζάμ παλληκάρια! Άγιος Παίσιος

«Τι σε ευχαριστεί να κάνεις;»… «Τίποτε».

Που φθάνει ο άνθρωπος! Νομίζει ότι θα διορθώσει τον Θεό μ’ αυτά  που κάνει! Την νύχτα την κάνουν ημέρα, για να γεννούν οι κότες. Και είδες κάτι αυγά; Αν έκανε ο Θεός το φεγγάρι να φέγγει σαν τον ήλιο, θα παλάβωναν οι άνθρωποι. Ενώ ο Θεός έκανε την νύχτα, για να ξεκουράζονται οι άνθρωποι, τώρα που έφθασαν!

Χάθηκε η ηρεμία από τους ανθρώπους. Τα θερμοκήπια, οι ενέσεις στα κηπευτικά κλπ. οδήγησαν και αυτά  τον κόσμο στην ανυπομονησία. Παλιά ήξεραν ότι θα πάνε στο τάδε μέρος με τα πόδια σε τόσες ώρες. Ένας, αν είχε πιο γερά πόδια, θα πήγαινε λίγο νωρίτερα. Μετά βρήκαν τα κάρα. Μετά τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα κ.ο.κ.

Συνέχεια προσπάθεια να βρουν άλλα μέσα πιο γρήγορα. Έφτιαξαν αεροπλάνα, που να μπορείς να πας από την Γαλλία στην Αμερική σε τρεις ώρες. Μα όταν πάει με τέτοια ταχύτητα κανείς από το ένα κλίμα στο άλλο, και μόνον η απότομη αλλαγή θα τον μπερδέψει. Βιασύνη, βιασύνη…

Σιγα-σιγα  θα μπαινει στο βλημα ο ανθρωπος, θα πατανε την σκανδαλη, θα εκτοξευεται το βλημα, θα σκαει και θα βγαινει ενας παλαβος! Που θα παει; Εκει θα καταληξουν. Τρελλοκομειο!

Αγ. Παϊσίου Αγιορείτου: ΛΟΓΟΙ Α’.

 

Διαβάστε στην συνέχεια:

Ο διάβολος κυβερνάει την ματαιότητα! Γιατί τον διάβολο τον λένε «Κοσμοκράτορα»; Είναι πράγματι;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ